HS

ILMASTO-FONTTI

DownloadLataa ilmaiseksi Play-iconKatso video

ILMAINEN FONTTI,
JOKA KONKRETISOI ILMASTON-MUUTOKSEN VAIKUTUKSEN

Ilmastonmuutos on kauaskantoinen ja abstrakti ilmiö, joka on sellaisenaan haastava ymmärtää. Ihmisellä on evoluutionsa vuoksi taipumus kiinnittää enemmän huomiota uhkiin, jotka pystymme näkemään ja kokemaan. Tästä syystä Helsingin Sanomat teki fontin, joka auttaa ymmärtämään planeetan kriittisen tilan kuvaamalla ilmastonmuutoksen vaikutuksen yksinkertaisessa muodossa. Ilmastofontti on muunneltava OpenType-fontti, joka reagoi NSIDC:n Pohjoisen jäämeren dataan vuosilta 1979–2019 sekä IPCC:n ennusteisiin aina vuoteen 2050 saakka. Fontti visualisoi jo tapahtunutta pohjoisen jääpeitteen pienentymistä sekä sitä, kuinka sen ennustetaan häviävän ilmastonmuutoksen johdosta.

PERUSTUU POHJOISEN JÄÄMEREN JÄÄDATAAN

Ice data graph

Fontin muotoilu perustuu National Snow and Ice Data Centerin (https://nsidc.org) dataan sekä IPCC:n ennusteeseen (https://www.ipcc.ch/srocc/). Fontin lihavin leikkaus kuvastaa Jäämeren jääpeitteen laajuuden pohjalukemaa vuodelta 1979, jolloin satelliittimittaukset alkoivat. Toinen ääripää perustuu IPCC:n vuoden 2050 ennusteeseen, johon mennessä jääpeitteen ennustetaan kutistuneen 70 prosenttia vuoden 1979 laajuudesta.

Graph image

FONTTI

Ilmastofontti on muunneltava OpenType-fontti. Mikäli järjestelmäsi tukee muunneltavia fontteja, voit valita leikkauksen portaattomasti vuosien 1979—2050 väliltä ja näin visualisoida kyseisen vuoden prosentuaalisen jäätilanteen.

Jos järjestelmäsi ei tue muunneltavia fontteja, on fontista olemassa myös vakioleikkaukset, jotka kuvastavat jäätilannetta vuosina 1979, 1990, 2000, 2010, 2020, 2030, 2040 ja 2050.

Fontti tukee Latin Extended-A -standardia, jonka takia se toimii lähes kaikissa latinalaisiin aakkosiin perustuvissa kielissä, aina espanjasta pohjoissaameen.

1979

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y O Ä Ö
1234567890

2050

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y O Ä Ö
1234567890

KÄYTTÖ-TARKOITUS

Fontti on vapaasti ladattavissa ja tarkoitettu kaikille heille, jotka haluavat visualisoida ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Fontti on erityisen hyvä medioille, jotka haluavat tehostaa ilmastoa koskettavien artikkeleidensa vaikuttavuutta visuaalisin keinoin. Helsingin Sanomat tulee käyttämään fonttia kiinnittääkseen erityistä huomiota artikkeleihin, jotka liittyvät ilmastoon.

Ilmastonmuutos uutisissa 1979—2020 >

InfoKokeile fonttia. Voit vaihtaa leikkausta liukusäätimellä.

The quick polar bear turns brown and jumps over a melting glacier with a lazy fox.

1979

2050

Ilmainen kaikille

DownloadLataa fontti

Fontti on lisensoitu SIL OpenFont -lisenssillä, jonka nojalla fonttia saa käyttää sekä henkilökohtaisiin että liiketoiminnallisiin tarkoituksiin. Suosittelemme fontin käyttöä erityisesti käsiteltäessä ilmastokriisiä ja sen erilaisia lieveilmiöitä. Haluamme fontin olevan vapaasti saatavilla, joten fonttia tai sen koodia ei saa myydä, lisensoida uudelleen tai käyttää kaupallisen hyödyn saavuttamiseksi. Lataamalla tai käyttämällä fonttia vahvistat lukeneesi ja hyväksyneesi käyttöehtomme. Lue käyttöehdot täältä.

Mediapankki


DownloadLataa lehdistömateriaali

Lehdistön yhteyshenkilö:
Tuomas Jääskeläinen

Art Director
Helsingin Sanomat
tuomas.jaaskelainen@hs.fi